Korduma kippuvad küsimused

Miks värske mahla joomine on tervisele kasulik?

 

Poemahlade probleemiks on see, et neid pastöriseeritakse. Pastöriseerimisel kasutatav kuumutamine hävitab pea pooled kõigist mahlas leiduvatest vitamiinidest. Toiduainetes sisalduvad ensüümid on tundlikud ja surevad juba temperatuuril 50°C. See tähendab mahla algse vitaalsuse vähendamist 25 - 30% võrra. Kauane seismine supermarketi letis annab veel viimase hoobi. See on surnud mahl.

Värske salati või puuvilja söömine aitab vajalikke elavaid toitaineid, ensüüme, vitamiine ja mineraalaineid omastada. Sageli aga on meil liiga vähe aega ja seetõttu ei söö inimesed piisavalt värsket. Siin tuleb Versapers kasuks, sest sellega on väga lihtne värskest puu- või juurviljast väärtuslikku mahla teha.

Mahla on lihtne juua, lihtne kaasas kanda ja see on täis vajalikke toitaineid, mis meie tervist toetavad. Vitamiinid ja mineraalained lahustuvad vees. Kiudained ei sisalda vitamiine ega mineraale, kuid on samas seedimiseks vajalikud ballastained. Lihtsam on päevas 1 liiter mahla juua kui 1,3 kilogrammi värskeid puu- ja juurvilju süüa.

Kui hakkate regulaarselt värsket elavat mahla (slow juice) jooma, siis on teil umbes 10 päeva pärast parem üldine enesetunne, parem uni ja vähem peavalusid. Teie seedimine kiireneb (käies läbi 2x päevas või isegi pärast iga toidukorda). 20 päevaga kaob osa ülekaalust ja tänu regulaarsele värskelt pressitud mahla joomisele on uut kaalu väga kerge säilitada. Teie keha hakkab ise mahla nõudma. 30 päeva pärast leiate, et teil on treenides kergem lihasmassi kasvatada. Ka kõhupealne rasv kaob aegamööda ja teie figuur paraneb. Kusagil selle 30 päeva jooksul tekivad ka mõned kõrvalmõjud nagu peavalud või väsimus. Need nähtused tekivad siis, kui keha hakkab mürkaineid väljutama (detox). Jääge sel ajal rahulikuks ja ärge muretsege, mõne päeva pärast tunnete end paremini kui kunagi varem. Siis olete kindlasti oma ostuga rahul ja oma uue enesetunde üle väga õnnelik.

 

Millest saab mahla teha?

Õunad, pirnid, tomatid, viinamarjad, apelsinid, kiivid, melonid, porgandid, guaavid, granaatõunad, marjad, maasikad, ingver, paprika, küüslauk, sibul, kartulid, lehtsigur, kapsas, salat, mandariinid, melonid, sellerid, ananassid, spinat, nisuvõrsed, virsikud, nektariinid, sojaoad, petersell, till, kurk, kabatšokid, greip, redised, apteegitill, sidrunid, laimid, põldmarjad, punapeet, papaiad, litšid, ploomid, aprikoosid, rabarber ja palju muud.

Varieerida on lihtne, nii et ärge ostke mahlategemiseks alati ühtesid ja samu materjale. Kasutage olenevalt hooajast erinevaid vilju ja segage vahel oma lemmikmahla hulka ka sellise köögivilja oma, mida te muidu eriti ei söö. Sellise teadliku varieerimisega leiate uusi maitsesuundi.

Versapers mahlapressi saab mitmeti kasutada:

  • Puuviljapress – Versapers pressib pehmetest ja kõvadest puuviljadest väga tõhusalt mahla. Samuti sobivad tsitruselised ja laimid, olgu koorega või kooritult (tükkidena),
  • Köögiviljapress – Versapers pigistab maksimaalse mahla välja valgest sellerist, porganditest, paprikast, redistest, kapsast ja teistest köögiviljadest, sealhulgas lehtsalatist, spinatist ja petersellist ning mahlas säilivad väärtuslikud vitamiinid, mineraalid ja ensüümid,
  • Ravimtaimepress – Versapers pressiga saab mahla teha nisuvõrsetest, aaloelehtedest ja muudest ravimtaimedest,
  • Köögiseade – sellega on lihtne teha mitmesuguseid suppe, kastmeid, mandlipiima, sojapiima, jäätist jne.

 

Kuidas kõvade kividega/seemnetega viljadest mahla pressida?
Kõva kirsi-, ploomi- või aprikoosikivi võib sõela kahjustada. Seepärast tuleb kõvad puuviljakivid alati enne mahla pressimist eemaldada. Rusikareegliks on, et kui te suudate viljade seemneid närida ja see ei tee haiget, siis võite need probleemideta ka Versapers mahlapressi panna. Õunte, tsitruseliste jms. seemned ei ole probleemiks. Meloni või papaia seemned aga oleks parem eelnevalt lusikaga välja võtta.

 

Kas marjadest ja viinamarjadest saab koos seemnetega mahla pressida?
Jah, saab küll, aga olge ettevaatlik. Mõningatel seemnetel on kergelt kibekas maitse ja sellega tuleks arvestada. Samuti võivad marjade ja viinamarjade jäägid sõela sisse koguneda. Jälgige, et jääkide väljastusava ei ummistuks. Kui see siiski juhtub, siis tühjendage sõel ja väljastusava jääkidest, enne kui mahlapressimisega jätkate. Üldjuhul saate 500 g kuni 1 kg marjadest vabalt mahla pressida, enne kui sõela puhastada tuleb. Ideaalne variant on muidugi seemneteta viinamarjad.

 

Kuidas kõvadest ja/või kiulistest köögiviljadest mahla pressida?
Porgandid ja peedid on väga kõvad. Kiulised köögiviljad, ürtide varred ja seller võivad ka väga sitked olla. Sellised köögiviljad tuleks enne mahlapressimist väikesteks tükkideks lõigata. Hea oleks pehmeid ja kõvu vilju vaheldumisi pressida, siis käib sõel paremini läbi. Andke Versapers mahlapressile aega, et materjal korralikult läbi töödelda, enne kui uue portsu lisate. Kui liiga kiiresti ja liiga palju kõvu vilju lisada, siis kulub seade liiga kiiresti ja võib kahjustada saada. Rusikareeglina kasutage selliseid tükke, mida te ka ise suhu paneksite.

 

Versapers mahlapressi puhastamine:
Puhastage seadet alati kohe pärast kasutamist. Siis on see kõige lihtsam ja puuviljahapetel ei ole aega seadme plastikosadele mõju avaldada. Sõela puhastamiseks kasutage kaasasolevat harja. Kuna puu- ja juurviljad ei sisalda peaaegu üldse rasva, siis piisab puhastamiseks ka soojast veest. Kasutage vaid vähesel määral puhastusaineid ja käsna, siis säilivad ka plastikosad kauem. Suurpuhastusel võite kasutada ahjupuhastusvahendit, et eemaldada aja jooksul detailidele tekkiv pruunikas kiht, aga seda ei tohiks teha sagedamini kui üks kord iga kolme kuu tagant. Versapers mahlapressi osi EI TOHI nõudepesumasinasse panna.

 

Kas soovitaksite mõnd retsepti?
Kuna Versapers mahlapressiga saab pressida igasuguseid köögivilju, puuvilju ja ürte, siis on teil piiramatud võimalused. Usaldage oma maitse-eelistusi ja te leiate kindlasti midagi head. Proovige regulaarselt uusi kombinatsioone, see on põnev ja maitsev ja nii tutvute ka uute aroomivariantidega. Leidke maitsekombinatsioonid, mis teile meeldivad. Alljärgnevad retseptid on meie meeskonna lemmikud. Seadsime neis koostisosad järjekorda, alates kõige olulisemast.

- Kurk, õun, piparmünt
- papaia, õun, laim/sidrun
- Õun, sidrun, ingver, kaneel (jahvatatud)
- Porgandid, punapeet, õun
- Arbuus, sidrun, laim
- Ananass, porgand, punapeat
- Kurk, salat, õun
- Tomatid, õun, till
- Apelsin, viinamarjad, kiivi, spinat
- Pirn, paprika, laim/sidrun

 

Miks mahl vahutab?
See tuleneb teatud puu- ja juurviljade omadustest. Vahel aga on põhjuseks ebapiisav värskus. Sellised viljad nagu nisuvõrsed ja kapsas tekitavad rohkem vahtu kui kurk või melon. Pisut "seebikad" köögiviljad või mitte enam päris värsked viljad võivad samuti vahtu tekitada. Kuna vahu tekkimine on seotud pressitava materjaliga, siis ei saa seda täielikult välistada. Segage erinevad koostisained võimalikult kohe pärast pressimist kokku, siis on vahutamine väiksem.

 

Kuidas on kõige parem mahla säilitada?
Soovitame mahl kohe või vähemalt samal päeval ära juua, sest aja jooksul selle toiteväärtus väheneb. Kui tahate mahla kauem säilitada, siis hoidke seda servani täidetud ja korgiga suletud klaaspudelis, nii et üles jääb vähe õhku. Nii seisab mahl külmikus kuni 48 tundi värske. Teatud mahlad, näiteks õunamahl, lähevad aja jooksul pruuniks. Köögiviljamahlad püsivad kauem värsked ja kasutatavad. Sidruni lisamine teeb roheliste mahlade värvi tugevamaks, sest sidrun sisaldab C vitamiini, mis kaitseb taimede klorofülli ja takistab oksüdeerumist.

 

Kas Versapers mahlapressi tohib märgade kätega kasutada?
Versapers Emotion mahlapressi lüliti on silikoonkattega ja seega pritsmete eest kaitstud. Aga märjad käed tuleks ohutuse huvides ikkagi enne lülitamist ära kuivatada. Kui vesi või niiskus lülitisse tungib, siis võivad kontaktid rooste minna või kahjustada saada.

 

Miks Versapers pressimise ajal seisma jääb?
See juhtub siis, kui lisate materjali liiga palju korraga, liiga kiiresti või liiga suurte tükkidena. Ei saa suurt paksu porgandit Versapers mahlapressi lükata ja eeldada, et seade sellega lihtsalt toime tuleks. Pange juur- ja puuviljad mahlapressi nii, nagu te neid ka endale suhu panete – tükkideks lõigatuna ja mitte liiga kiiresti. Andke mahlapressile aega kogu materjal läbi töödelda: kokku suruda, tühjaks pigistada ja välja suruda. Aitab ka see, kui pehmeid ja kõvu vilju vaheldumisi pressida.

 

Kuidas vältida jääkide väljastusava kiududega ummistumist?
Lehtede pikad tugevad kiud võivad väljavooluava ummistada. Lõigake niisugune kiuline materjal võimalikult lühikesteks tükkideks (+/- 2 cm). Tehke seda lõikelaua ja terava kööginoaga. Nii on neid ka lihtsam seadmesse panna, pressimistulemus on parem ja jääkide väljastusava ei lähe umbe (mida väiksemad tükid, seda parem). Pehme ja mittekiulise materjali puhul nagu melonid, õunad, kurgid jms. pole see nii tähtis. Kõvade ja kiuliste viljade puhul aga on väiksemaks lõikamisest kindlasti kasu. Teete seda ju ka siis, kui neid ise sööte.

 

Kas on mingit lihtsat viisi väljastusava puhastamiseks?
Puhastusharjade tagumine ots on kruvikeeraja moodi. Tõmmake trumli alaosalt väike kummipadi ära ja siis kasutage puhastusharja tagumist otsa, et kiulised jäägid väljastusavast eemaldada. Siin võib abiks olla ka hiina söömispulk. Kui olete kiulise materjali enne pressimist lühikeseks lõiganud, siis on ka kiudusid kergem väljastusavast kätte saada, sest lühikesed kiud ei jää nii hullusti kinni.

 

Kas Versapers on samasugune nagu Hurom, Oscar DA 930 Pro või Omega VRT 330?
Versapers, Hurom, Omega ja Oscar Slow Juicer mahlapresse toodetakse samas tehases. Nende sisemus ja tehnika on samad. Erinevus on ainult disainis ja pakendis. Hurom on müügil Ameerika, Kanada ja Aasia turgudel. Versapers on Hollandi maaletooja ja Euroopa turu tarnija ning teeb Versapers tootenime all tihedat koostööd Huromi tootjaga.

 

Millised on saatekulud?
Eestis on üle 180 € suuruste tellimuste puhul tarned tasuta, alla selle aga tuleb maksta 7,50 €

Teistes riikides: küsige meilt.